XI Dni Kultury Staropolskiej

 Dział Archiwum imprez cyklicznych

Dni Kultury Staropolskiej na Zamku w Pieskowej Skale

ornament

XI Dni Kultury Staropolskiej

Zapraszamy do Zamku Pieskowa Skała – w pierwszy czerwcowy weekend (2-3.06.2018) odbędzie się impreza z cyklu Dni Kultury Staropolskiej.

Zamek, w którym przez wieki toczyło się codzienne i odświętne życie jego właścicieli i domowników, stanowi doskonałe tło do przywoływania, rekonstruowania i wyobrażania minionej historii. Autentyczny fakt wizyty w Pieskowej Skale królewicza polskiego, księcia Karola Wettyna w połowie wieku XVIII – tego to okazja do opowiadania o czasach, kiedy zamek był własnością rodziny Wielopolskich. Podejmujący królewicza hrabia Hieronim Wielopolski słynął z pasji do łowów, zaś jego małżonka Urszula z Potockich miłością darzyła teatr. Zainteresowania obojga małżonków, typowe dla ówczesnej arystokracji, to barwne tematy, które na wiele sposobów zostaną przybliżone uczestnikom imprezy.

W sobotę i niedzielę – od 10.30-18.00 – przy odrobinie wyobraźni będzie można przenieść się w czasie i zobaczyć królewicza Karola Wetyna, hrabiostwo Wielopolskich, ich przyjaciół i służbę.
Widzowie zostaną „wpuszczeni” do garderoby pani domu , by przekonać się jak skomplikowana i wymagająca poświęcenia była rokokowa toaleta.
Wyjątkowo nie po francusku będą się toczyły rozmowy przy stole, a zatem będzie można podsłuchać wytworne towarzystwo, a służbę zapytać, co też podano na śniadanie czy podwieczorek. Jaśnie Państwo zapewne nie będą mieli za złe, jeśli „zwykli śmiertelnicy” będą chcieli podziwiać razem z nimi spektakl na dziedzińcu zamkowym.

Oprócz scenek rodzajowych i teatralno-tanecznych pokazów w programie przewidziane są prelekcje z zakresu historii i praktyki łowiectwa, zabawa dla zwiedzających muzeum „Polowanie w Muzeum”. Będzie ona polegać na wytropieniu ukrytych na muzealiach dzikich zwierząt.

Dodatkową przyjemnością dla publiczności będzie warsztat artystyczny, w ramach którego będzie można własnoręcznie wykonać pamiątkę z udziału w imprezie.

Wszystkie te atrakcje będą miały miejsce na dziedzińcu wewnętrznym i w przyległych do niego salach, a zatem aby wziąć w nich udział trzeba będzie wykupić bilet wstępu do muzeum.

Program

W godzinach od 10.00-18.00 zwiedzających zamek zapraszamy do zabawy „Polowanie w muzeum”Szczegóły w recepcji przy wejściu na ekspozycje. Po udanych łowach dzieci z rodzicami zapraszamy na Pomysłowy Warsztat Artystyczny w podziemiach zamku.

10.30 Otwarcie XI Dni Kultury Staropolskiej
Taniec na powitanie gości „Menuet Premiere”. Hrabia Wielopolski wraz z małżonka witają księcia Karola Wettyna oraz pozostałych gości
dziedziniec wewnętrzny, ok. 20 min.

10.50 Pokaz baletowy „Świetlisty poranek”
Tańce z repertuaru Królewskiej Akademii Tańca w Paryżu w wykonaniu Donii Augusty Niccopoli i jej baletnic
dziedziniec wewnętrzny, ok. 15 min.

11.15 Leder Pani Hrabiny
Pokaz porannej toalety i ubierania XVIII arystokratki jako elementu życia towarzyskiego. Omówienie kosmetyki, higieny oraz poczucia intymności epoki
sala na parterze zamku, ok. 45 min.

12.00 Wracających z polowania Hrabina podejmuje śniadaniem
Scenki z życia dworskiego
sala na parterze zamku, ok. 30 min.

12.00 Z Historii i praktyki myślistwa. 
Prelekcja Sławomira Pawlikowskiego
Sala Kazimierzowska w Podziemiach zamku, ok. 45min.

12.30 Pokaz baletowy „Róża pełna wdzięku”
Tańce z repertuaru Królewskiej Akademii Tańca w Paryżu w wykonaniu Donii Augusty Niccopoli i jej baletnic
dziedziniec wewnętrzny, ok. 15 min.

12.45 „W salonie i w ogrodzie”
Pokaz rekonstrukcji ubiorów połowy XVIII wieku – przykłady mody francuskiej, drezdeńskiej, angielskiej, ubiorów służby i kostiumów scenicznych
dziedziniec wewnętrzny, ok. 45 min.

13.30 „Złota łania”
Przedstawienie w konwencji teatru salonowego na cześć księcia Wettyna dawane przez Hrabinę Wielopolska i jej przyjaciół
dziedziniec wewnętrzny, ok. 45 min.

13.30 Z Historii i praktyki myślistwa
Prelekcja Sławomira Pawlikowskiego
Sala Kazimierzowska w Podziemiach zamku, ok. 45 min.

14.15 „Tour de chateau” – Hrabia oprowadza księcia po zamku 
z dziedzińca wewnętrznego, ok. 30 min.

14.45 „Toaleta Damy”
Pokaz popołudniowej toalety i ubierania XVIII arystokratki jako elementu życia towarzyskiego. Omówienie kosmetyki, higieny oraz poczucia intymności epoki
sala na parterze zamku, ok. 45 min.
15.30 Scenka salonowa – Pani Hrabina podejmuje gości podwieczorkiem
rozrywki salonowe: gra w karty, tańce, czytanie powieści
sala na parterze zamku, ok. 45 min.

15.30 Z Historii i praktyki myślistwa
Prelekcja Sławomira Pawlikowskiego
Sala Kazimierzowska w Podziemiach zamku, ok. 45 min.

16.15 Pokaz baletowy „Złote popołudnie”
Tańce z repertuaru Królewskiej Akademii Tańca w Paryżu w wykonaniu Donii Augusty Niccopoli i jej baletnic
dziedziniec wewnętrzny, ok. 15 min.

16.30 „W salonie i w ogrodzie”
Pokaz rekonstrukcji ubiorów połowy XVIII wieku – przykłady mody francuskiej, drezdeńskiej, angielskiej, ubiorów służby i kostiumów scenicznych
dziedziniec wewnętrzny, ok. 45 min.

16.30 Z Historii i praktyki myślistwa
Prelekcja Sławomira Pawlikowskiego
Sala Kazimierzowska w Podziemiach zamku, ok. 45 min.

17.15 Pokaz baletowy „Wieczorna rosa”
Pokaz kunsztu tanecznego Księcia Wettyna i baleriny w hołdzie Hrabinie Wielopolskiej
dziedziniec wewnętrzny, ok. 30 min.

18.00 Zakończenie programu

Wykonawcy

Mme Chantberry – Kostiumologia i Krawiectwo Artystyczne
Capella Nicopolensis
Corona Florum i inni
scenariusz i reżyseria Justyna Sepiał–Rychlik
komentarz historyczny – kustosz zamku Olgierd Mikołajski
choreografia Paulina Jakóbczyk, Filip Jędruch, Maciej Lubicz Rąbalski
scenografia Mme Chantberry

ornament

Wpisz szukaną frazę i wciśnij klawisz ENTER